







2024 SPAGN ANNUAL CONFERENCE

Celebrating 15 years!



April 19-21 | Rome Precise House Mantegna



Welcome

Dear patient representatives, sarcoma experts, and pharmaceutical partners:

We would like to welcome you to Rome for our 14th SPAGN Annual Conference and Annual General Meeting.

It is now 15 years ago, when 11 European GIST and sarcoma patient groups found their way together and brought Sarcoma Patients EuroNet to life in April 2009.

What was true back then is still true today: We strive to ensure that sarcoma patients live longer, and with a better quality of life.

In the beginning, we focused our work on Europe. However, it soon became clear that the challenges of the sarcoma community are global, and it became a priority for us to expand our network and work together to improve the situation for sarcoma patients.

In 2016, SPAEN opened our membership to groups outside Europe. And in 2022, we changed our name to reflect our growing global footprint.

Today, Sarcoma Patient Advocacy Global Network unites more than 65 patient organizations from every continent. **Now, as then, we have a common vision: One day sarcomas will be preventable or curable.**

Until then, patients, experts and other stakeholders work together globally to:

- drive sarcoma research
- improve early and correct diagnosis
- secure timely access to interdisciplinary expert care
- provide patient-oriented information and support

After 15 years, our community has achieved a great deal – truly living up to our motto of "Working together, making a difference!"

And we know we can do more.

We will continue uniting the forces of patients, relatives and patient representatives, healthcare professionals and partners from the industry to change the lives of people affected by sarcoma.

Until there is a cure!

Your SPAGN Board of Directors & Team





Programme Schedule DAY 1 • FRIDAY • APRIL 19, 2024

11:00	60 min	Opening of Registration Desk				
12:00	60 min	LUNCH				
13:00		OFFICIAL START OF CONFERENCE ROOM 3A-3B				
13:00	30 min	Welcome to Italy! 15 years of SPAEN/SPAGN: A Travel in Time				
		SPEAKERS: Markus Wartenberg, Roger Wilson, Ornella Gonzato				
13:30	60 min	Real-World Data & Evidence				
		CHAIRS Sorrel Bickley, UK & Christina Ip-Toma, US				
		Why gathering real-world data is so important				
		 What sources do I have to collect real-world data? 				
		What impact can they have?				
		 How real-world data influences decisions of regulators and reimbursement bodies? 				
		 What's the role of real-world data in drug repurposing? 				
		SPEAKERS Ana Amariutei, WECAN				
14:30	30 min	COFFEE BREAK & NETWORKING				
15:00	60 min	Molecular Diagnostics: An Introduction				
		CHAIRS: Ornella Gonzato, IT & Jayne Bressington, UK				
		What is it?				
		How does it work?				
		Why do we need it?				
		What is a molecular tumor board?				
		SPEAKER: Eva Wardelmann, DE				
16:00	15 min	BREAK				
16:15	90 min	SPAGN AGM All Conference Participants welcome! (Voting for SPAGN Members only) Report of the Board of Directors (2023) Financial Report (2023) Outlook 2024 and beyond Elections Applications/requests CHAIRS: SPAGN Board				
17:45	15 BREAK BEFORE DINNER					
,,,,,		100 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00				



Programme Schedule DAY 2 • SATURDAY • APRIL 20, 2024

						711 1112 23, 2	
08:30		START OF DAY	′2			ROOM 3A-3E	
08:30	60 min	60 min Surgery in Sarcomas CHAIRS: Gerard van Oortmerssen, NL & Angelika Sandakly, FR					
		Challenges and operating on sa			cal trials in surge ent preference fo		
		SPEAKER: Sylv	ie Bonvalot, FR	SPE	AKER: Jendrik Ha	rdes, DE	
09:30	75 min	Patient Involvement in Sarcoma Clinical Trials					
		CHAIRS: Markus Wartenberg, DE & Roger Wilson, UK					
		Challenges of p	nical trials in	Case studies: Clinical trials - What questions do you need to ask?			
		rare and ultra-ra	are cancers	General a	nd study-specific	questions	
		SPEAKER: Rob	in Jones, UK	LEAD: Roger Wilson, UK & Bernd Kasper, DE			
10:45	45 min	COFFEE BREAK & NETWORKING					
11:30	60 min	Working Group	& Discussion	Sessions			
		Clinical Trials: Challenges/opporganizations & Data (PED)			Sarcoma Awareness: t Opportunities for coordinated messaging to raise global awareness		
		CHAIRS: Denis Gonzato, IT	e Reinke, US &	Ornella	CHAIRS: Cory Archibald, DE & Kathrin Schuster, DE		
12:30	10 min	GROUP PHOTO					
12:40	80 min	LUNCH & NETWORKING					
14:00	90 min	Choose Your Track (see insert for full program)					
		TRACK 1	TRACK 2	TRAC	K3 TRACK	4 TRACK 5	
		Soft Tissue Sarcomas	GIST	Bon Sarcor		id TGCT	
15:30	30 min	COFFEE BREAK					
16:00	60 min	Choose Your Track (see insert for full program)					
17:00	75 min	Sharing Best Pi	ractices				
		CHAIR: Gabriele Ott, DE/AT					
		Advocacy in Action: Presentations of selected projects and awards					
18:15		BREAK BEFORE DINNER					
19:30		DINNER	À		À		
Y	Y.	Xv.	4	LA JAN	The same		



Programme Schedule DAY 3 • SUNDAY • APRIL 21, 2024

08:30		START OF DAY 3	ROOM 3A-3B			
08:30	105 min	The SPAGN Marketplace Sessions				
		Choose your 3 favourite sessions from 5 market booths! Each session lasts 30 minutes, with a 5-minute break in between to change booths				
		(10 minutes presentation / 15-20 minutes discussion)				
		BOOTH 1: Fundraising – The US Example				
		SPEAKER: Brandi Felser, US				
	BOOTH 2: Standards of Excellence for Patient Organization					
		SPEAKER: Lauren Pretorius, ZA				
		BOOTH 3: Social Media				
		SPEAKERS: Cory Archibald, DE / Maria Brandt, DE				
		BOOTH 4: Peer-to-Peer Support				
		SPEAKERS: Zoe Davison, UK / Kathleen Kane, UK				
		BOOTH 5: Storytelling				
		SPEAKERS: Roger Wilson, UK / Gabi Ott, DE/AT				
10:15	30 min	COFFEE BREAK & NETWORKING				
10:45	60 min	Working Group & Discussion Session: Sarcoma Intelligent S Networks	pecialist			
		Focus on Sarcoma Management & Care outside the US and	Europe			
		CHAIRS: Roger Wilson, UK & Vandana Gupta, IN				
11:45	15 min	SHORT BREAK				
12:00	75 min	Artificial Intelligence in Sarcomas CHAIR: Gerard van Oortmerssen, NL				
		Overview				
		SPEAKER: Maria Brandt, DE				
		A practical example				
		SPEAKER: Sandro Pasquali, IT				
13:15		Closing Remarks – End of Meeting				
		CHAIRS: SPAGN Board				

15 years of working together, making a difference













































Sarcoma
Patient Advocacy
Global Network































